Nagyon szuper trenddel szembesülünk mostanában. Kialakult a vállalatoknál, hogy szakértőkből kinevelkedett oktatói csapat vagy akár egész osztály jön létre. Ők Train the trainer program keretében fejlődnek módszertanilag, eszközökben és szemléletmódban. A szakértőknek nem elég ma már csak szakmailag jónak lenni ahhoz, hogy képesek legyenek átadni tudásukat. Fejleszteni kell oktatói készségeiket, hogy élvezetesen adják át szakértelmüket és erre sok szervezetben ma már nagy hangsúlyt fektetnek.

Versenyszférában is, és a közszférában is tartottunk már ilyen tréninget. Szférától független a történet, mert ugyanazokra a módszerekre van szükség, csak a témák mások.

Összetett kérdésről van szó, hiszen manapság sok információval dolgoznak az emberek, annyival, amennyit már nem lehet egy-egy tréningen átadni. Olyan módszertanokra van szükség, amelyek, technikákat mutatnak meg, halat fogni tanítják meg a résztvevőket. Oktatás folyamán nem lehet minden esetet feldolgozni, de azt meg lehet mutatni, hogy merre induljanak és hogyan érik el a különböző információkat, amivel meg tudják válaszolni az adott kérdést vagy meg tudják oldani a helyzetet. Alkalmazott tudás kapnak a résztvevők. A tréning során az oktatók olyan módszerekkel találkoznak, melyek megmutatják, hogyan lehet átadni ismeretanyagot élményszerűen, a könnyű előhívást támogatva.

Változó világunk új módszereket igényelnek. Az Y és Z generáció fejlődni akar, így megfelelő tréningekkel tarthatjuk játékban őket egy cégen belül. Egy jó tréning célja, hogy felébressze a képzés iránti vágyat, hogy a dolgozó örömmel vegyen részt tréningeken és juttatásnak éljék meg azokat. Energizálja a csapatokat, építsen közösséget. Ehhez az szükséges, hogy az oktatáscentrikus hozzáállásról egy tanulásközpontú, munkatárscentrikus megközelítéssel forduljanak az oktatók a tréningeken résztvevők felé. A Train the trainer program keretein belül végig haladunk a tréning összes fontos lépésén és hasznos gyakorlati tanácsokkal látjuk el a résztvevőket. A tréning lényege, hogy rávilágítsunk arra, hogy amikor összeállítanak egy programot vagy tréninget, akkor mennyi mindenre kell gondolniuk trénerként. Fontos figyelembe venni többek között, hogy kinek készül, milyen tanulásmódszertanra a legfogékonyabbak, milyen a vizuális igényük. Végig kell gondolni, hogy milyen típusú fejlesztő munka és milyen eszközrendszer szükséges. A tréning során megmutatunk több újfajta módszertant. Ezek segítségével élményként tudják közvetíteni tudásukat, így a legszárazabb anyagokat is a lehető legérdekesebben tudják átadni. A résztvevők bevonódása és a közöttük kialakuló személyes kapcsolatok kulcsfontosságúak, mert a munka során olajozzák a közöttük lévő és az ügyfelek közötti kapcsolatrendszert és hangulati barométert.

A tréning célja, hogy a résztvevők újragondolják a saját eszközrendszerüket. Minden szakaszban adunk mintákat nekik, melyeket beépíthetnek későbbi munkájukba. Fontosnak tartjuk, hogy figyelembe vegyék, hogy ők, mint személy, hogyan tudják támogatni a tudásátadás fejlődési folyamatát. Tudatossá tesszük bennük azt, ami zsigerből jól megy, fejlesztjük és kihozzuk, ahol még vannak erőtartalékok bennük.