Rita-öltözködésA mai üzleti reggelin Bordács Rita, stíluskommunikátor mondta el nekünk, hogy mik az öltözködés szabályai üzleti környezetben. Mivel legtöbbünk fiatal a cégnél, így tudott nekünk bőségesen újat mutatni.

Onnan indultunk ki, hogy mi az, ami meghatározza, hogy mit viselj. Ilyen tényezők például, hogy milyen az alkatunk, milyen a színtípusunk és milyen a dresszkód az adott alkalmon. Olyan belső tényezők is hatnak az öltözködésünkre, hogy hol tartunk az életünkben, milyen a személyiségünk, milyen az önértékelésünk, mi az az üzenet, amit aznap közvetíteni szeretnénk.

Meglepődtünk, hogy ennyi szint van és ennyire élesek a határok a különböző öltözködési szintek között és ennyire meghatározott a protokoll. Sok dolgot figyelembe kell venni a megfelelő öltözködéshez: anyagokat, színeket, mintákat, fazonokat, fényességet.

Az alábbi dresszkód szintek azok, amelyeket megkülönböztetünk:

Megtudtuk, hogy a farmer mindenképpen a casual szinten van. Átlagos hétköznapi munkanapra érdemes smart casual-be öltözni, azaz például egy szabott nadrágot felvenni egy fancy inggel. Fontos tudni, hogy ha a cipő orra nyitott az már csak casual lehet. A hasított bőr cipők is csak a smart casual tartozhatnak.

Rita és TamásNekünk, mint kezdőknek azt javasolta, hogy először arra törekedjünk öltözködés terén, hogy ne mixeljük a szinteket. Később lehet kísérletezni, eggyel alatta vagy felette lévő kategóriából egy-egy elemet választani.

A férfi öltözködési szabályokról beszélgettünk először, mert sokkal komplexebb a rendszer, mint a lányok esetében, azonban a szabályok könnyen és gyorsan átültethetőek lettek a női öltözködés esetében. Például a női formal öltözködés már csak estélyi ruha lehet, és az ultra formal esetén már a kesztyű is elengedhetetlen kiegészítő. A kiegészítőkről is beszélgettünk, hiszen a részletek teszik teljessé a megjelenésünket. Itt a kevesebb néha több és a színek összhangja az, ami az aranyszabály. Az óra szíja például a legjobb, ha a cipő színéhez passzol.

Ritát öröm volt hallgatni! Hozzáállásán látszódott, hogy tényleg a szenvedélye az, amibe beavatott ma minket. Köszönjük!