Az Amcham (Amerikai Kereskedelmi Kamara) egy olyan érdekképviseleti szervezet, melyben magyar és nemzetközi társaságok csoportosulnak. Négy területen – befektetés, versenyképes munkaerő, innováció, digitalizálás – fogalmaz meg javaslatokat az egész gazdaság tekintetében a kormányzat számára. Először is célja, hogy növelhesse Magyarország versenyképességét oly módon, hogy az ország vonzóbbá váljon a befektetések számára. Továbbá, az üzleti szektor igényeit is képviselik a magyar humán tőke magas minőségének és létszámának biztosítása érdekében. Ezáltal javítja Magyarország hosszútávú versenyképességét. Ezen kívül elősegíti az ország versenyelőnyét biztosító innováció és K+F tevékenységek bővülését. Mindemellett törekszik a magyar üzleti szféra támogatására. Ezen belül segítenek kiaknázni a digitalizáció kínálta jelentős üzleti potenciált, valamint támogatni a vállalatokat a forradalmi átalakulásban. A Centaer Consulting 2019 tavaszán csatlakozott az Amcham HR munkacsoportjához. Június 17-én ügyvezető partnereink részt vettek a társaság évfordulós vacsoráján is. Gáll Tamás adott számot a tagság élményeiről.

Az Amcham elnök beszédet tart a június 27-ei partin

Milyen megfontolásból csatlakozott a Centaer Consulting az Amchamhez?

T: Az volt a célunk, hogy kapcsolatot létesíthessünk HR közösségekkel és a munkaerő fejlesztésével foglalkozó szakemberekkel. Továbbá, hogy lehetőséget kapjunk networkingre és elmondhassuk magunkról, milyen innovatív megoldásokat tudunk javasolni. Ezen kívül tanulni szerettünk volna azokról a trendekről, legjobb gyakorlatokból, amik jelen pillanatban a piacot jellemzik.

Miért jó tagnak lenni és mivel jár ez?

T: Két része van a tagságnak: egyrészt van egy anyagi vonzata tagdíj formájában, másrészt a rááldozott idő. Utóbbi azért fontos, mert csak annyit tudunk a tagságból profitálni, amennyit mi is beleteszünk. Tehát, hogy megmutatjuk magunkat, ötleteket adunk és workshopokat tartunk. Ezáltal mi is tudunk informálódni más innovatív ötletekről a dolgozók motivációjával, elköteleződésével és lelkesítésével kapcsolatban. Vannak külön networking események, de kifejezetten szakmai rendezvények is. Ezek olyan platformok, ahol a munkacsoportok az adott témakör mentén ötleteket vetnek fel, megbeszélik és visszajeleznek egymásnak.

Miért pont a HR munkacsoporthoz csatlakozott a Centaer Consulting?

T: A világban számos technológiai változásnak lehetünk tanúi, melyek folyamatosan megbolygatják a piacot. Ezen kívül a munkavállalói összetételek is vegyülnek: nem ritka, hogy egy munkahelyen akár 3-4 generáció is együtt dolgozik. Mindez azt jelenti, hogy azokat a hagyományos módszereket, amivel a dolgozókat motiválni és elkötelezni lehetett, meg kell változtatni. Nekünk ehhez van egy újító megoldásunk: a Motivive alkalmazás, ami ötvözi a szervezetfejlesztési és játékosítási módszertanokat. Úgy gondoljuk, hogy az a leghasznosabb, ha ezt egy olyan szakértő csapatnak mutatjuk be, akik a legjobban látják, hogy ilyen tekintetben merre halad a világ.

Mit gondolsz, mit nyert és mit adott másoknak a cég ezzel a tagsággal?

T: Ahhoz, hogy a legtöbbet tanuljunk ez a tagság a legkedvezőbb ár-érték és idő arányában. A megoldásunkkal mi is segíthetjük a vállalatokat a hatékonyabb működés érdekében. Rövid ideje vagyunk tagok, de jó azt tapasztalni, hogy tudunk behozni értékes gondolatokat. Ezt abból szűröm le, hogy a beszélgetőpartnereink relevánsnak tartják mondandóinkat. Tehát van a szervezetben egy olyan támogatás, ami motivál minket, hogy megmutathassuk a módszertanunkat, ami a többi tag számára is értékes lehet. Ma már egy cégnek amellett, hogy mennyi a jövedelme, legalább annyira fontos, hogy megfelelő környezetet tudjon teremteni a dolgozói számára. Azon kívül, hogy ez egy pénzügyi eredményt is jelent a cégek számára, a módszertannak van egy közösségre gyakorolt hatása is: az alkalmazottak élményszerűen élik meg a munkavégzésüket. Hisszük, hogy szoftverünk használata közben a dolgozókban egy jó érzés alakul ki és szórakoztatónak találják. Továbbá megfelelő mértékben alakít ki együttműködést és versenyt is. Ebben tudunk segíteni a módszerünkkel!

Mit szeretnétek mindenképpen megvalósítani a jövőben az Amchamnél?

T: Egyrészt célunk az, hogy ősszel egy önálló workshop keretein belül mutathassuk meg magunkat és a kidolgozott megoldásainkat. Másik célunk, hogy képesek legyünk aktív és hasznos tagjai lenni a munkacsoportoknak. Hogyha egy év múlva visszanéz az Amcham, azt lehessen mondani, hogy jött ide egy kis csapat, akik ügyesek, értelmes dolgokat csinálnak és érdemes velük dolgozni. Szeretnénk nyomot hagyni, és nem csak üzleti, de közösségre gyakorolt hatást is kifejteni az újszerű látásmódunkkal!