Büszkeséggel tölt el minket, hogy munka- és szervezetpszichológus hallgató kolléganőnk különdíjat szerzett a Budapesti Műszaki- és Gazdaságtudományi Egyetem egy jeles versenyén, a Tudományos Diákköri Konferencia eseményén.

Mi az a Tudományos Diákkör (TDK)?

A diákköri szerveződés előzménye, hogy korábban a felsőoktatási intézményekben oktatók vezetésével, alacsony létszámú csoportokban végeztek tudományos kutatómunkát a diákok. Ezekből a kis körökből nőtte ki magát a Tudományos Diákköri Konferencia. Az eseményen a hallgatók prezentációk során, szakmai zsűrinek mutathatják be tudományos munkáikat. A konferenciát a BME minden évben megtartja, jellemzően november első felében. A legkiemelkedőbb munkák a kétévente megrendezésre kerülő Országos Diákköri Konferenciára (OTDK-ra) is tovább jutnak.

A gamification alkalmazása munkahelyi képzésekben

Kolléganőnk, Oláh Dóra a gamification munkahelyi képzésekben való alkalmazásáról írt, amihez egy nemrég lezárult projektünket használta fel. A MAVIR-nál zajló 5 hónapos program során a kékgalléros munkavállalói állománynak tartottunk kommunikációs tréninget Motivive szoftverünk segítségével, mindezt egy közösségépítő aspektussal is kiegészítve. TDK dolgozatában Dóri azt vizsgálta, hogy milyen játékos típusok jellemzik ezt a munkavállalói réteget, valamint mely játékelemekkel lehetséges motivációjuk növelése. Kutatási kérdését képezte, hogyan lehetséges a felhasználók elköteleződésének fokozása a rendszer használata és a tanulás mellett. Kutatásában arra is kitért továbbá, hogy a program során mutatott elköteleződés és bevonódás milyen hatással van a munkavállalók tanulási folyamataira, tehát mennyire hatékonyan segítik azt.Oláh Dóra kolléganőnk a Tudományos Diákköri Konferencia különdíjával a kezében

TDK Konferencia 2019

A Tudományos Diákköri Konferencia helyszíne a Budapesti Műszaki- és Gazdaságtudományi Egyetem volt, ahol a versenyben résztvevő hallgatók szekciókra bontva adhatták elő a prezentációkat. A díjak kiosztása is szekciónként zajlott, ahonnan kolléganőnk egy különdíjjal térhetett haza. Eredményéhez mindannyian szívből gratulálunk, hiszen több hónapnyi kutatómunka, szakirodalmi tájékozódás, valamint adatfelvétel és elemzés áll a háttérben.

Tudományos alapokon a Motivive

Kolléganőnk munkája számunkra is nagy jelentőséggel bír. Szoftverünket ugyanis már a megalkotása óta igyekszünk tudományos alapokra fektetni. Mindenekelőtt nagyon fontos, hogy meghatározzuk milyen játékos típusok jellemzik a célcsoportot, tehát ki milyen motivációval lép be a felületre és használja azt rendszeresen. Az egyes játékelemeket (például narratíva, jelvények, pontok, hírfolyam, küldetések stb.), a típusoknak megfelelően kell felépítenünk és személyre szabnunk. Mindez elengedhetetlen annak érdekében, hogy a rendszerben töltött idő hatékony legyen és mind a munkavállalók, mind a szervezetek a lehető legtöbbet vehessék ki belőle. Éppen ezért nagy örömmel tölt el minket, amikor tudományos érdeklődéssel és kutatási szándékkal fordulnak hozzánk munkatársaink vagy kívülről érkező hallgatók. Támogatjuk a projektjeinkre épülő TDK, szakdolgozat és egyéb tudományos munkák megszületését, továbbá folyamatosan keressük a lehetőséget egyetemekkel való együttműködésre is.