TER-IDO

Miközben bekötetlen biztonsági övvel rohanunk a digitális transzformáció útján – új technológiákat vezetünk be, új kommunikációs- és értékesítési  csatornákat nyitunk ügyfeleink felé, átalakítjuk a vállalati architektúrákat – arról NE FELEDKEZZÜNK MEG, hogy miért is csináljuk; a cél a teljesítmény növelése.

A jelenleg alkalmazott teljesítmény értékelő (TÉR) módszertanok idejétmúltak, nem korszerűek, nem szolgálják, nem ösztönzik a teljesítmény alapú vállalat kialakulását és a már megszerzett tudás nem épül be a legjobb gyakorlatokba. Egy valódi kínlódás a negyedévente – rosszabb esetben félévente, jobb esetben havonta – megtartott teljesítmény értékelés, ahol a hónapokkal korábban megtörtént eseményeket felidézve igyekszünk tanulni hibáinkból és rájönni arra, mit is csináltunk jól. Lássuk be, eljárt felette az IDŐ. A mai munkavállalói környezet egyre nehezebben fogadja ezt el, egyre kevesebb motivációt merít belőle (korábban sem tette csak az akkor nem volt zavaró) .

Olyasvalamire van szükség, ami folyamatosan lehetőséget ad a legjobb pillanatok elismerésére. Ezeket erősítsük, ha lesz pozitív visszajelzés, lesz sikerélmény és ha mindez rendszeresen történik, létrejön a „tanulás”. Képes lesz a szervezet a kollégák és a vállalat számára egyaránt pozitív mintákat megtanulni.  Olyan eszközt adjunk az emberek kezébe, aminek a középpontjában ők maguk vannak, ami róluk szól,  ami nem azért született meg, hogy a leadott teljesítményt a menedzsment is átlássa. Ez fontos persze, csak nem ez az első. Olyan eszközre van szükség, amit az emberek maguktól is használatba vesznek(!), mert COOL és nem old sChOOL.

Egy korszerű teljesítmény értékelő rendszer nem csupán adminisztratív, alkalmanként használt  megoldás, hanem valódi üzleti alkalmazás, amiben egyértelmű, a napi feladat végrehajtás kapcsán értelmezhető célkitűzések mellett folyamatosan pozitív visszajelzések érkeznek a teljesítménnyel kapcsolatban. Egy ilyen rendszer legalább annyira épít az informális keretekre (pl: hobbi, egyéni vágyak vagy a peer-to-peer visszajelzések), mint a formálisokra.