Vannak, akik ha tehetnék minden nap a távmunka opciót választanák, mások viszont még heti egy napot sem maradnak otthon, hiába lenne erre lehetőségük. Az elmúlt hetek történései miatt a Centaer Consulting 100% távmunkára állt át, annak minden nehézségével és előnyével. Mára csapatunk minden tagjánál kialakult egy napi rutin és olyan praktikák, melyekkel megtartjuk motivációnkat és támogatjuk egymást. Ebben a cikkben szeretnénk megosztani a számunkra bevált gyakorlatokat, azt remélve, hogy ezek más szervezeteket is átsegítenek a most következő időszakon.

Alakítsd ki a reggeli rutint!

A reggeli későn ébredés csábítóan hangzik, viszont nagyon könnyű a fél délelőttöt elvesztegetni vele. A Centaer csapat ezt azzal igyekszik kiküszöbölni, hogy minden reggel 9-kor egy közös konferencia hívással kezd, ahol megbeszéljük hogyan haladtunk az előző napi feladatokkal és ki mit fog csinálni aznap. Nagyon sokat számít az is, hogy mennyivel a munka megkezdése előtt ébredsz fel. Amikor az irodába mész dolgozni, több órád van az ébredés és a tényleges munkaidő kezdete között. Ezért érdemes távmunka esetén is legalább egy órát adni magadnak, hogy beinduljanak a fogaskerekek és frissen, fókuszáltan, a reggeli kávé/tea után vágj bele a napba. Teszteltük. Öt perccel ébredés után munkatársunknak minden kérdést kétszer kellett megismételni, mire választ kaptunk rá. Adj időt magadnak!

Távmunka íróasztal berendezve laptoppal

Hozz létre otthon egy „mini irodát”!

Ideális esetben ez egy valódi dolgozószoba, azonban egy csendes sarok is megteszi a konyhában, a nappaliban vagy a szobádban. A lényeg, hogy különítsd el a pihenő területet a munkatértől. Mindenképp javasolt egy asztal, hiszen az ágyban vagy a kanapén ülve az agyadnak azonnal a leggyakrabban itt végzett cselekvés ugrik be, a pihenés. Ez elálmosít és akadályoz a koncentrálásban.

Határozd meg előre a munkaidőd és ragaszkodj hozzá!

A Centaernél létrehoztunk egy online táblázatot a rugalmas időbeosztásban dolgozó kollégák számára, ahol mindenki követni tudja, ki mikor érhető el. Lehetőség szerint hét elején döntsd el melyik nap, mettől meddig fogsz dolgozni és tartsd ezt a keretet. Otthon könnyű elcsúszni a szabadidő-munkaidő egyensúllyal, esetleg vonzónak tűnik a szabadság, hogy feldarabolhatod a munkanapodat 2-3 részletre. Ezt azonban nem ajánljuk, hiszen így a munkaidődet megzavarja a szabadidő és fordítva. A munka közben tartott szüneteket is érdemes elkülöníteni. Ha ebédelsz, akkor arra a fél-egy órára csukd le a laptopot és ne az öledben a levessel dolgozz!

Távmunka a macska mellett

Beszéld meg a szabályokat és kereteket a környezetben élőkkel is!

Család, gyerekek, lakótársak, kiscica, kiskutya. Mindannyian szeretik időnként magukhoz ragadni a figyelmet és ez igencsak zavaró lehet az távmunka során. Tisztázd a kereteket, beszéld meg velük is a beosztásodat, hogy tudják mikor ne zavarjanak. Persze rengeteg előnye van annak, ha otthon vagy: ebédet tudsz készíteni, le tudod vinni a kutyát sétálni vagy kivenni a lejárt mosást. Fontos azonban, hogy ezeket lehetőség szerint elkülönítsd a munkaidődtől és azon kívül keress nekik helyet, hiszen hosszú távon a munkateljesítményed rovására mehetnek.

Tartsd a kapcsolatot a munkatársakkal!

A távmunka előnyei közé tartozik ugyan, hogy nem zavarjátok egymást a kollégákkal és több időd marad dolgozni, azonban fontos, hogy legyen köztetek egy folyamatos kommunikáció. Igaz, hogy nem tudsz egyszerűen átgurulni melléjük a székeden, ha kérdésed van, viszont írhatsz nekik és telefon megbeszélést is foglalhatsz. Ha túl sok feladatod van, vagy túl sok a megbeszélés ezt is jelezd, hiszen a többiek nem látnak rá úgy a napodra, mintha egymás mellett ülnétek. A Centaernél több felületen is tartjuk a kapcsolatot és támogatjuk egymást, pont mintha egy irodában lennénk. Az otthoni munka magányossá tud válni egy idő után. Ezért külön hangsúlyt fektetünk arra, hogy egy csapat maradjunk, még ha nem is egy légtérben. Pénteki üzleti reggelijeinket is megreformáljuk és holnaptól online térben folytatjuk. Keresd te is a lehetőséget hogyan tudjátok átalakítani csapatépítő és kommunikációs rutinjaitokat, hogy ne veszítsétek el azokat!

Maradj pozitív!

Ha az otthoni munka nem volt része az életstílusodnak, akkor nehéz lehet a hirtelen váltás, viszont mindenkinek kellemesebb, ha pozitív maradsz. Írásban másképp megy át az információ, ezért érdemes emojikat használni, amivel jelzed, hogy csakis pozitívan érted :D. Légy türelmes, hiszen előfordulhat, hogy többször kell elmondanod valamit a rossz vétel vagy a kezdeti zűrzavar miatt. A Centaer csapatnak is kellett egy kis idő, mire kialakultak a rutinok, de idővel minden a helyére került. Bízz magadban és a munkatársaidban!