Sorozatunk következő részeként Kálmán Márta (MBA, diplomás szupervizor, szupervizor-coach) szakértőnkkel  beszélgettünk.

Márta első munkahelye alapvégzettségének – üzemszervező agrármérnök – megfelelően egy mezőgazdasági külkereskedelmi vállalat volt. A Gödöllői Agrártudományi Egyetemen (ma Szent István Egyetem) már a rendszerváltás előtt, köszönhetően az akkori tanszékvezetőnek nyugati szakirodalmakból is tanultak. Ennek hála betekintést kaphattak a nem szocialista közgazdaságtanba is. A képzés szakmai presztízsét igazolja, hogy később a „közgáz” MBA felvételi beszélgetése véget is ért, amikor a felvételiztető professzor megtudta, hogy Márta hol és mit tanult…

A külker cég után a Rozmaring Termelőszövetkezetben közgazdasági elemzőként dolgozott. Az ottani vezetője Mártát nagyon hamar bedobta a mélyvízbe, rövid idő után ágazati ügyvitelvezető, majd egy, a Rozmaring érdekeltségi körébe tartozó gazdasági társaság főkönyvelője lett. A cég végelszámolása után az akkori vezetője egy másik vállalkozásának indításában számított Mártára. Az internet előtti időkben ez egy papír alapú társasági szerződés alapján a szükséges regisztrációkat (adó, TB, Statisztikai hivatal), és ezek után cég teljes adminisztrációjának, szabályzatainak, pénzügyi-számviteli tevékenységének elindítását jelentette. 1990-ben nem volt általános a számítógépes könyvelés, ez a cég már akkor így indult!

2 kislánya – akik ma már felnőttek – születése után Márta a Monor Telefon Társasághoz (az első magyar független vezetékes távközlési szolgáltató) proaktívan jelentkezett ügyfélszolgálati vezetőnek. A kezdetekben vezetői nem értették, miért akar valaki főkönyvelői múlttal ügyfélszolgálati irányba mozdulni… Szakértőnknek az ügyfélszolgálat azóta is egyik fő szakmai irányultságát, területét jelenti. Az amerikai szolgáltatási szemléletnek megfelelően – a magyar piacon újszerűen – második szintű vezető lett a cégben. Az ügyfélkiszolgáláshoz kapcsolódó feladatköröket kellett a nulláról felépítenie Mártának és csapatának: ügyfélkapcsolatok és ügyfélszolgálati értékesítés minden csatornán, előfizetői műszaki munkavégzés diszpécselése, számlázás, díjbeszedés, díjbehajtás. A hatósági vizsgálatokon rendszeresen kiváló eredményt értek el, működésükben a megbízhatóságot (mind az ügyfelek, mind a munkatársak irányába) tartották mindig a legfontosabbnak.

Kisebb, ügyfélszolgálati képzésekkel kapcsolatos kitérő után ismét távközlésben dolgozott, ügyfélszolgálati területen. A Fibernet ügyfélkiszolgálásának Invitelbe integrálásáért volt felelős a felvásárlás után. Az Invitelen belül többször elhangzott, hogy ez a valaha volt legsikeresebb integrációs projekt, a piacon példaértékű HR gesztusokkal.

A képzésekkel kapcsolatos időszakban tananyagot írt, amelyet a résztvevők kiemelten elismertek, próbaképzéseket, traint-the-trainer programokat tartott, majd a program minőségbiztosításáért felelő egyik vezető trénere lett.

15 éve találkozott először a szupervízióval, 2007-ben végezte el a posztgraduális szupervizor képzést, majd néhány évvel később az első szupervizoroknak szóló ugyancsak posztgraduális coach képzésben is részt vett.

Vallja, hogy minden tanácsadónak rendszeresen kellene szupervízióba járni, hiszen jól (etikusan) csak az tud fejlesztési folyamatokban teljesíteni, aki önmaga is folyamatosan karban tartja saját mentális egészségét, terhelhetőségét.

A 90-es évek második felében indította el a saját vállalkozását, mert ügyfélszolgálati átvilágításokra, képzésekre kapott felkéréseket.

Márta hosszú ideje vallja, hogy ügyfél-elégedettséget csak dolgozói elégedettségen keresztül lehet elérni, ezért nagyon figyelt mindig arra, hogy munkatársai azt csinálhassák, amiben igazán jók, hiszen akkor tudnak jól teljesíteni.
Beszélgetésünk során kiderült, hogy gyermekkora óta benne van az együttműködési szándék, és az, hogy az emberekre hatni akar, motiválja a segítés, a fejlesztés lehetősége. Zsigeri reakciója, hogy nincs lehetetlen, és általában talál is megoldásokat. A rezilienciát (rugalmas alkalmazkodóképesség) különösen fontosnak tartja a mai gyorsan változó gazdasági-társadalmi körülmények között.

Manapság leginkább emberek és szervezetek fejlődését katalizálja azzal a fő céllal, hogy mindenki kapcsolatba kerülhessen saját magával (növekedjen a szakmai, és ezáltal a privát önismerete), és ezáltal képes legyen olyan feladatot találni, amely igazán sajátja, vagy ha már megtalálta, akkor azt képes legyen többnyire flow-ban végezni. Szereti elősegíteni, hogy az emberek megtalálják, és használatba vegyék saját, eddig fel nem ismert belső erőforrásaikat. Az értékteremtést nagyon fontosnak tartja egy-egy projektben.

Munkája során kreatív, tud kérdezni, tud meghallgatni, érti az üzleti nyelvet, ezáltal a Centaerrel együttműködve egy nagyon nagyfelbontású objektíven keresztül tudja vizsgálni az adott céget.

Be tudja hozni azokat a szempontokat, amelyek támogatják a dobozon kívüli gondolkodást.

A Centaernél tartott már tréningeket különböző területeken ügyfélkiszolgálással kapcsolatban, részt vett nagy cégek szervezeti diagnosztizálásában.
Tanácsadóként főleg ügyfélszolgálati, vezetői tanácsadói projektekben vesz részt, de a szupervzió és coaching (vezetői és team) is szerepel az együttműködés palettáján.
Nagyon szeret a többi szakértőnkkel együtt dolgozni, nagyon élvezi a sokszínű behozott tudást és tapasztalatot, és a hosszú vezetői évek után a szakértői csapatban az egyenrangú együttműködést, alkotást. Nagy eredménynek tekinti, hogy a szervezetekkel, amelyekkel együttműködik, többnyire jelentősen javul a kommunikáció és a kooperációs szint, ezáltal a teljesítmény.