Szokásos üzleti reggelink témája ezúttal a reziliencia volt, mely alkalomból Porkoláb Annamária, pszichológus tartott nekünk előadást. A fogalomnak és aktualitásának bemutatását követően, hasznos tippeket és technikákat is kaptunk tőle arra vonatkozóan, hogyan tudjuk fejleszteni rezilienciánkat a hatékonyabb mindennapi működés érdekében.

Nézzük, hogy mit is takar a reziliencia kifejezés

A szó maga rugalmas ellenálló képességet jelent. Elsősorban tehát abban segít minket, hogy sikeresen alkalmazkodjunk a dinamikusan változó környezeti tényezőkhöz, melyek gyakran nehezen kezelhető stresszforrásként vannak jelen életünkben. Olyan képességre utal, mely segít csökkenteni ezen külső stresszorok hatását. A jó hír, hogy a reziliencia nem egyfajta velünk született, „beprogramozott” személyiségvonás, hanem egy aktívan változtatható és fejleszthető képességünk. Tehát akármilyen szinten is állunk ezen a téren, van lehetőségünk jobbak lenni benne, ami egy nagyon kifizetődő befektetés.

Reziliencia - egy a földben mélyen gyökeret vert embert próbál elfújni a szél sikertelenül

Miért van szükségünk rezilienciára?

Négyféle stresszforrás létezik, melyek meghatározzák mindennapjainkat. Ezek a fiziológiai, szociális, érzelmi és kognitív tényezők. Az, hogy mennyit tudunk aludni például, ugyanúgy meghatározza életszínvonalunkat, mint az otthoni veszekedések, az örömteli pillanatok vagy az információs túlterheltség, mely a 21. század egy sajátos és egyre növekvő jelensége. A világunkra jellemző fokozódó kiszámíthatatlanságnak, a növekvő elvárásoknak és a rengeteg minket érő ingernek köszönhetően nagyon sok stressznek vagyunk kitéve. Ezt ha nem tanuljuk meg kezelni, az hosszú távon kiégéshez vezet és ellehetetleníti jóllétünket. Természetes védekezésképp, mindenki rendelkezik egyfajta pszichológiai rugalmassággal (rezilienciával), mely megvéd minket ezektől a hatásoktól.

Hogyan növeljük rezilienciánkat?

Tudatossággal. A pszichológiai rugalmasság legfontosabb tényezői: kapcsolat a pillanattal (folyamatos tudatos jelenlét minden helyzetben), elfogadó viszonyulás a negatív élményekkel szemben is, egy szemlélő/megfigyelő attitűd kialakítása, valamint értékeink tudatosítása és az ezekkel azonos viselkedés. Kiváló eszköz lehet a fentiek fejlesztésére például a testmozgás, a tudatos táplálkozás, vagy a pozitív társas kapcsolatok kialakítása. Egy konkrét példát említve, a meditáció egy különösen hasznos gyakorlat a reziliencia növelésére, hiszen eközben csak magunkra figyelünk, ítéletmentesen engedjük tovább gondolatainkat és teljes mértékben megéljük a jelen pillanatot.