Alábbi cikkünkben a HRBLOG.hu oldalon decemberben megjelent „Mi a legnagyobb probléma a fiatalokkal a munkahelyen?” c. publikációban felvetett gondolatokra szeretnénk reagálni.

Úgy érezzük, hogy nálunk a Centaer Consultingnál hatékonyan és nagyon jó hangulatban tudnak együtt dolgozni a különböző generációkhoz tartozó kollégák. Fiatal gyakornokaink is nagyon hamar beilleszkedtek, az érettebb generációhoz tartozók pedig örömmel tanulnak tőlük, velük, róluk.

Írásunkban két gyakornok kollégánk, Számel Dorottya és Bárdos Máté véleményét ismerhetitek meg a cikkben megjelent őket is érintő téma kapcsán.

A világ arrafelé tart, hogy egyre fontosabb a visszajelzés – Számel Dorottya

A cikket olvasva egyből az a kép jutott eszembe, ahogy hétvégén édesanyám a karácsonyi ajándékok kitalálása közben a barátnőjével csetelt arról, hogy otthon mekkora a hó. Persze mindezt, úgy, hogy közben olvasta, hogy mit ír és mit válaszolnak neki. Eszembe jutott az a kép is, amikor átmegyek a nagymamámhoz és épp odaég a sütemény, mert a barátnőével skype-ol az éppen olvasott hírről. Az a jelenet is bevillan, ahogy édesapámat aznap már sokadjára hívják telefonon, hogy azonnal válaszolja meg azt a kérdést a munkájával kapcsolatban, hiába van aznap szabadságon.

Úgy gondolom, hogy az informatikai rendszerektől való függőséget már nem lehet az Y és a Z generációra fogni, hiszen szüleink és nagyszüleink is éppen annyira függenek tőle. Ez egy össztársadalmat érő hatás, melyet nem neveznék problémának, hiszen számtalan előnye is van.

Egyetértek azzal, hogy fontos a visszajelzés, de hogy ez azonnal történjen, azt nem gondolom lényegesnek (nyilvánvalóan a túl hosszú idő sem túl szerencsés.). Ez azonban ma már nem csak a Y és Z generációnak fontos, hanem a legtöbb embernek. Talán a X és még előbbi generációknak is fontos lett volna, csak nekik nem volt lehetőségük ezt megkapni.

Úgy gondolom, hogy a világ arra felé tart, hogy egyre fontosabb a visszajelzés. A cikk végén leírt merev ellenállás szerintem semmi jót nem hozhat és a másik véglet, hogy ilyen rendszereket hoznak létre, az sem lehet hatékony, amíg like-vadász rendszereknek tekintik azt.

A digitalizációnak hála lehetőség van boldogabb munkahelyi légkört létrehozni, mint régen – Bárdos Máté

Úgy gondolom, hogy a cikk nagyon egy oldalról vizsgálódik, skatulyáz, ami elég szerencsétlen egy ilyen, társadalmi jellegű cikknél.

Valóban, fontos látni a generáció tulajdonságait. Ugyanakkor látni kell, hogy a digitalizáció nem csak ránk van hatással. Sok esetben az X és a Baby-boom generációra veszélyesebb, beszippantóbb hatása van, hiszen nekik nem annyira természetes, mint nekünk, Y/Z generációs felhasználóknak.

Általános jelenség, hogy felgyorsult a világ, ezért a veszélyeket is általánosan érdemes kezelni, viszont szegmentáltan.

A munkahelyeknek viszont alkalmazkodni kell, hiszen mindenkit érint a jelenség.

A digitalizáció szerintem az individualizmus korában jó esélyt ad arra, hogy az emberi reakcióink, intuícióink sokkal gyorsabban áramoljanak, ami lehetőséget ad annak, hogy sokkal jobban kijöjjenek az egyéni értékek. Ha ezt jól fogja meg egy cég, nagyon nagy munkavállalói elköteleződésre tesz szert, ami összességében nagy profitnövekedéssel járhat. (Az én szememben 10, óvatosan kommunikáló, lassan/sehogyan visszajelző X generációs munkavállaló olyan termelékenységre képes, mint egy 5 fős, minden generációt képviselő, pörgősen-agilisan működő csapat. Sokkal kockázatkerülőbb az első változat, tény.)

Összességében optimista vagyok, és a digitalizáció veszélyei ellenére hiszem, hogy egy jó cégvezetés képes egy boldogabb/hatékonyabb munkahelyi légkört kialakítani, mint amire 20 éve lett volna lehetősége.

A Centaernél megéljük a digitalizáció pozitív hatásait

A Centaer Consulting egyik fő küldetése a vállalati engagement erősítése. Ennek megfelelően cégen belül is nagy hangsúlyt fektetünk a munkavállaló elköteleződésre, kollégáink motivációjára és lelkesedésére.

Ennek egyik eszköze a belsős gamification platformunk (Kingaer for Centaer), amely lehetőséget ad a kollégáinknak többek között a személyes visszajelzésre is. Az eddigi tapasztalataink nagyon pozitívak a játékkal kapcsolatban, így kijelenthetjük, hogy a digitalizáció és a visszajelzés nagyban hozzájárulhat a cég sikeréhez.