A projekt háttere – A kommunikáció fejlesztésének igénye

Cikkünkben a Centaer Consulting és a MAVIR ZRt. közös 2019-es projektjéről szeretnénk írni, mely kiváló példája a Motivive szoftver alkalmazásának, továbbá fokozottan nagy sikernek és népszerűségnek örvendett a munkavállalók körében. A MAVIR ZRt. a villamosenergia-rendszer magyarországi irányítója. Ez a szervezet látja át és vezérli a villamosenergia-rendszert és annak működését – a termeléstől kezdve a szállításon át a fogyasztásig. A szervezet szakértőinek feladatkörébe tartozik a nagyfeszültségű távvezetékek karbantartása és folyamatos üzemeltetésének biztosítása az egész ország területén. Ez számos esetben egy-egy magántulajdonú vagy annak közelében lévő földterületet is érint. Az információhiányból és a különböző tévhitekből eredően a szakemberek és a telektulajdonosok között a kommunikáció kapcsán nehézségek adódhatnak. Ezen kihívásokra adott válaszként szükségessé vált bizonyos kompetenciák és viselkedések fejlesztése a szervezetnél. Így például a MAVIR feladatainak és társadalmi elfogadottságának növelését eredményező munkatársi kommunikációs ismeretek szélesítése. Mindezekre kínált megoldást a Centaer Consulting Motivive nevű szoftveralkalmazása.

Célkitűzések – A kommunikáció tudatosabbá tétele

Előzetes felméréseink alapján megállapítottuk, hogy a MAVIR kommunikációs gyakorlata az átviteli hálózat biztonságos, fenntartható és környezettudatos üzemeltetéséről milyen témakörökben és milyen módszerekkel fejleszthető a szervezet társadalmi elfogadottságának növelése érdekében.

Ennek megfelelően a Motivive program céljai voltak, hogy:

Alternatív kommunikáció: két férfi kommunikál egy konzerv telefonon keresztül.

A szoftver bevezetésének és alkalmazásának folyamata

A módszertan bevezetése a célok kitűzésével és a célcsoportként azonosított szakemberek megismerésével kezdődött. Ezt követte a rendszer tervezése és szervezetre szabása. Mivel a Motivive megoldás egy történeten keresztül segíti a célok elérését, ezért a folyamat magába foglalta a forgatókönyv, a felület és az elképzelt kerettörténet egyeztetését, majd implementációját. A Motivive használata során a MAVIR munkatársai egy online, jutalmazás alapú, személyre szabott környezetben élték meg mindennapjaikat.

A szoftverbe bejelentkezve a felhasználó belecsöppen egy történetbe. Ezt a történeti keretet aztán ő maga is képes alakítani a különböző alkalmazáson belüli tevékenységeivel és kihívások teljesítésével. A játékosok részben szituációs gyakorlatokon keresztül készülnek fel lehetséges valós helyzetekre. Ezek fejében pozitív visszajelzések és jutalmak gyűjthetők (például trófeák, jelvények, egyéb elismerések). Ezen kívül egymással is kommunikálnak. Lehetőségük van visszajelzés adására, illetve élethelyzetek, tapasztalatok megosztására is.  A működés során különböző anonim statisztikák is készülnek.

A Motivive által kínált fejlesztési forma sokkal hatékonyabb a hagyományos módszereknél. A dicséretek, pozitív visszajelzések gyűjtése és maga a kerettörténet sokkal befogadhatóbbá teszik egy ilyen program célkitűzéseit. Az, hogy a felhasználók maguk is képesek elért eredményeik által formálni a kerettörténetet, új célt ad nekik a mindennapi életben. Ezáltal átsegíti őket az egyébként sokszor monoton fejlődési folyamatokon. További hozzáadott értéke, hogy az így kialakult attitűd elősegíti az önkéntes fejlődést.

Eredmények

Természetesen voltak, akik az új módszer bevezetését szkeptikusan fogadták. A kételyeket azonban gyorsan sikerült eloszlatni. A szoftver sikeres bevezetésének máris számos látható pozitív hozadéka van.

Üzleti hatás:

Közösségi hatás:

A megoldás webes környezetben volt elérhető és a felhasználók az egyébként munkavégzés során használt tabletjük segítségével tudtak hozzáférni. Ez egyszerre ötvözte a munka és a pozitív visszajelzések élményét és segítette az eszköz használatának rendszeresítését. Ráadásul, mivel munkanapokon túl is elérhető volt, jól támogatta a szabadidőben, önkéntesen vállalt felkészülést a munkafeladatokra.

Innovációs megfontolások

Manapság az egyik legnagyobb probléma a szervezeteknél, hogy a munka egy cél nélküli feladatvégzéssé vált. Ezáltal hátráltatja az elköteleződést segítő, motiváló környezet kialakítását. Mindez a produktivitás csökkenését eredményezi, és csak ideális esetben kényszeríti ki új megoldások alkalmazását. A képzési eszközök között egyre nagyobb teret hódítanak a szimuláció, komoly játékok, illetve maga a játékosítás (gamification). Ezeknél már a konkrétan üzleti igények mentén megfogalmazott fejlődés melett, a szórakozva tanulás a cél. A szoftver azáltal növeli a felhasználói élményt, hogy végigvezeti a felhasználókat egy inspiráló történeten. Így a munkahelyet egy motiváló és produktív környezetté alakítja. A megoldás jól adaptálható más üzleti és HR kihívások esetén is, mint például értékesítés vagy gyakornoki program. A Motivive adja a célt, a dolgozó pedig megéli a történet.

Ha szeretnél te is a saját szervezetedben hasonló változást elérni lépj velünk kapcsolatba ezen a linken!