A Centaer Consulting csapata folyamatosan képzi és fejleszti magát az új technológiák területén is. Szeretünk elsők közt értesülni, információt szerezni a világban történő technológiai fejlesztésekről, innovatív megoldásokról, miközben a már bevezetett technológiák felhasználási területeit is folyamatosan nyomon követjük, beszélgetünk róluk. Tesszük ezt saját tudásunk és látókörünk bővítése érdekében, és hogy az ügyfeleinknél futó projektjeink során az üzleti tanácsadáson és képzéseken túl a legújabb technológiákról történő gondolkodás során is hiteles partnerek lehessünk.

A mai üzleti reggelink témájaként a blockchain technológiai megoldásokról, és azok felhasználási területeiről beszélgettünk. A blockchain, magyarul blokklánc, egy elosztott adatbázis, amely folyamatosan növekvő adathalmazokból álló listát tart nyilván, úgy hogy a hamisítás és a módosítás kizárható legyen. Kezdetben csak adatot tároltak ezek a blokkok, de ezt követően az újabb megvalósítások már futtatható kódok tárolására is alkalmasak voltak. Szóval egy blokk tranzakciók listáját és benne tárolt programok által végzett műveletek eredményeit tartalmazza. A virtuális, kriptopénzek bevezetése is ehhez a technológiához köthető. A blokklánc az elosztott főkönyvi technológia egyik implementációja. Az egyik legismertebb kriptopénz a bitcoin. A bitcoin egy peer-to-peer protokoll, ahol bárki csatlakozhat a hálózathoz, kezdeményezhet tranzakciókat, és hitelesítheti is azokat. Ez az innováció számos információtechnológiai újítást hozott, és a jövőben sok új felhasználási területe lehet.


Tamás gumicukrokkal próbálta modellezni a virtuális tranzakciókat, ezzel segítve megértésünket, de mindenesetre jó kedvet teremtve.

Egy üzleti reggeli kevés idő ahhoz, hogy minden aspektusáról beszéljünk a blockchain megoldásoknak, de jó hangulatban indult a napunk és sok új gondolatot és gondolkodnivalót kaptunk.