welldoneÁltalában életünk nagy részét a munka teszi ki. Ha valamit úgy csinálunk hogy élvezzük minden percét, akkor a többi szükséges elem (kemény munka, önfejlesztés, kitartás, összpontosítás) automatikusan jönni fog. De mi van akkor, ha olyan helyzetben vagy, hogy valaki mást a beosztottadat kell rávenni arra, hogy ha nem is kedvence az elvégzendő feladat, de motivált legyen rá és megcsinálja?

A pénz nem megoldás

Számos közgazdász leírta már ezt, és pszichológusok is kimutatták: a külső motiváló elemekkel (pénz, vagy egyéb jutalom) sokszor pont az ellenkezőjét érjük el annak, amit szeretnénk. A belső motiváció sokkal erősebb, mint a külső hajtóerők (pl. pénzjutalom), és még az is előfordulhat, hogy a sok külső, tárgyi jutalommal kiöljük az belső motivációt, és a teljesítmény és munkakedv csökkenni fog. Persze szituációja válogatja, van amikor a pénz tud motiválni, de pl. munkahelyen nem ennek kéne az elsődlegesnek lennie.

Sok tanulmány rámutat, hogy a munkával való elégedettség és a kereset között igen gyenge kapcsolat van: az, hogy valaki milyen sok pénzt visz haza a hónap végén, egyáltalán nem determinálja, hogy mennyire elégedett a munkájával. A 800-900 ezer Ft nettót kereső multinacionális körülmények között dolgozó ember ugyanannyit tud szenvedni gyűlölt munkája miatt, mint a  100 ezer Ft nettót kereső közalkalmazott.

Építs a belső motivációra

A belső motiváló tényezők nem csak a munka, feladat iránti elégedettséget növelik bennünk, hanem a teljesítményt is. Ezen kívül hatalmas előnyük, hogy nem kerülnek semmibe, és egy kis odafigyeléssel nagyon hamar bevezethető a mindennapi életünkben.

De mik is ezek az eszközök:

  1. Az eredmények folyamatos visszajelzése, annak akiről szól, vagyis a munkatársaknak.
  2. A munka eredményének elismerése és pozitív visszajelzés, az elégedettség növelése érdekében! Ha van rá lehetőség, nevezzük nevén a munkát végző embereket, és fejezzük ki munkájuk fontosságát és köszönjük meg az erőfeszítéseiket folyamatosan.
  3. Az ügyfélkapcsolati szakma mások – az ügyfelek és munkatársaink – segítéséről szól. Ezt tudatosítani kell bennük és hálásnak kell lenni érti, ami motiválóvá válik az emberek számára, ezáltal nagyobb teljesítményre ösztönzi őket.
  4. Állítsuk teljesíthető kihívások elő a dolgozókat! Van egy optimális nehézségi szint, amin a legjobb teljesítmény megjelenik, ezen optimális nehézségi szint alatt vagy felett a teljesítmény romlik.
  5. Szabad választás a kihívások kapcsán! Amennyiben a munkatárs úgy érzi, hogy az ő döntése, hogy elvégzi a feladatot, vagy sem és ez a döntési szabadság a belső motivációt kelti életre. Ezzel szemben a kiosztott feladat azt jelenti, hogy parancsot kapott, ami eléggé lohasztó tud lenni, és maximum a külső motiváló tényezők hatására lehet javítani a teljesítményt.
  6. Hagyjuk, hogy megosszák egymással az érzéseiket, teljesítményüket, sikereiket. Ne válasszuk, izoláljuk el egymástól a kollégákat, és ne próbáljuk korlátozni az informális és formális beszélgetéseiket. Inkább adjunk témákat nekik, melyről „pletykálhatnak”!
  7. Hagyjuk, hogy behozzák a kollégák saját személyiségüket a munkahelyre! Sokkal könnyebb dolga van a vezetőnek a motivációs nyomógombok megtalálása kapcsán, ha a beosztottjai meg tudják fogalmazni önmagukat és saját egyéni céljaikat.
  8. Építsünk az önszerveződésre! Nem csak a vállalt által hivatalosan szervezett csapatépítés lehet építő jellegű. Adj eszközt a kollégák kezébe, ahol a hasonló érdeklődési körű csapattagok egymásra találhatnak.

+1. Vezess be olyan eszközt, ami a fenti 8 pontot segíti!

Az elégedettség és teljesítmény fokozásának érdekében számos egyszerű trükk bevethető. Azonban amennyire egyszerű ezeket alkalmazni, annál könnyebb megfeledkezni róluk és rossz módszert bevetve egy életre megutáltatni valakivel egy adott feladatot.

A témával kapcsolatban figyelmetekbe ajánljuk Dan Ariely TED előadását melynek címe:  What makes us feel good about our work?